COLLEGIUM MUSICUM Stadstoernee 2014 Den Haag

De jaarlijkse Stadstournee van de musici van COLLEGIUM MUSICUM Den Haag heeft in de afgelopen jaren veel nieuwe luisteraars een onvergetelijke muzikale ervaring bezorgd. Het is in 2014 alweer voor de zesde keer dat in verschillende wijken van Den Haag barokmuziek ten gehore wordt gebracht.

Een belangrijke inspiratiebron voor deze Stadstournee zijn de musici uit de 18e eeuw geweest, die regelmatig in het koffiehuis speelden. Daar was dan een gesprek tussen musici en publiek mogelijk en na afloop werd samen het glas geven. Ook dit jaar speelt CMDH op enkele verrassende locaties. Onder leiding van dirigent en klavecinist Claudio Ribeiro gaan de musici de Haagse wijken in. COLLEGIUM MUSICUM Den Haag heeft bij de realisatie van deze Stadstournee gezocht naar bijzondere locaties en samenwerkingspartners.

Zo worden concerten georganiseerd in enkele woonzorgcentra, maar ook in de zgn. cultuurankers (wijktheaters). De concerten zijn aantrekkelijk voor jong en oud!

Alle Wijk- en Schoolconcerten zijn gratis toegankelijk. Voor het Slotconcert geldt een fantastische kortingsregeling, na bezoek aan een wijkconcert. Meer informatie op: www.cmdh.nl

Ook leuk om naar te kijken....

Terug naar de voorpagina van Haagse Dingen

Speciale bijdrage, reportages 

Open atelier| Een wereld vol met kunst...

Tijdens het weekeinde van 1 en 2 oktober werd de Open Atelierroute gehouden in het Oude Centrum van Den Haag. Van ruim 60 ateliers stonden de deuren uitnodigend open. De kunstenaars Simone Ten Bosch(en haar dochter), René Klarenbeek, Huibert van Dorp, Miluska Dorgelo en Jan Hoogervorst hielden een open atelier. Wij bezochten een van deze ateliers en spraken uitgebreid met drie van de kustenaars in het pand...  De ateliers van professionele schilders, beeldhouwers, grafici, fotografen, keramisten en textiele vormgevers zijn de intieme laboratoria waar kunstwerken tot stand komen. Hier tonen de kunstenaars op de meest veelsoortige locaties hun kunnen, hun werkwijzen, hun ontwikkeling en hun kant en klare producten. De kunstenaars van deze atelierroute zijn trots op hun werken en maken u daarvan graag deelgenoot.

Elektrische rolstoel hockey| Op volle toeren...

Onlangs bezocht een van onze reporters de van Zweedenzaal in Rijswijk, waar sportvereniging Haag88 (een sportvereniging voor mensen met een lichamelijke of  zintuiglijke beperking die aan sport willen doen, maar ook valide sporters zijn welkom) actief op zaterdag rolstoelhockey organiseert.

Als ervaren sporters zijn de jongeren druk doende met hun tak van de sport. Wat deze sportgroep zo bijzonder maakt is dat er naast de gewone rolstoelen ook met elektrische rolstoelen diverse soorten van hockey wordt gespeeld.

Thea Smit (Sporttechnische zaken) verteld ons over de diverse sport activiteiten van Haag88.  Meer weten: www.haag88.nl

Open dag Sportduiken | Gratis een kopje onder...

Onderwatersportvereniging Baracuda organiseerde een open dag voor mensen die interesse hebben om lid te worden van de vereniging en/of een duikbrevet willen halen. De dag begon om 17.00 uur met een informatiebijeenkomst, waarna in het zwembad onder deskundige leiding een proefduik kon worden gemaakt. Baracuda heeft een eigen clubhuis “De Bunker” aan de Van Vredenburchweg 174 A, in het Overvoorde-bos, op de grens van Rijswijk en Den Haag. Zij verzorgt voor haar leden opleidingen tot het behalen van verschillende duikbrevetten die worden gegeven door ervaren gediplomeerde instructeurs. De nieuwe opleiding start op 29 januari. Daarnaast wordt het hele jaar door op de donderdagavond conditietraining gegeven. Voor de jeugd is er een aparte snorkeltraining en kunnen er verschillende snorkelbrevetten gehaald worden. www.baracuda.info/

Rinus Koevoets | Portret van een Hagenaar...

Voor Haagse Dingen bezocht ik het huisje van de Haagse zanger Rinus Koevoets en daar spraken we over zijn jaren op de planken en zijn leven in de muziek.

Van Kurhaus tot de diverse dans zalen in de Haagse regio heeft Rinus opgetreden. Ook speelde en begeleide hij op zijn drumstel veel bekende Nederlanders, van Trea Dobbs, Willy Alberti, tot Anneke Grönloh en nog vele anderen.  

Na al die jaren van dat snabbel werk is Rinus nu nog steeds actief, met zijn kleine orgeltje, treed hij op voor de bewoners van de diverse senioren tehuizen in de regio. Een leuk en muzikale reportage. 

Scoutinggroep Ds. Ferguson wint Haagse Hulde 2011

Scoutinggroep Ds. Ferguson heeft uit handen van wethouder Karsten Klein (Jeugd, Sport en Welzijn) de Haagse Hulde 2011 mogen ontvangen. De Haagse Hulde is een prijs van €2.500 voor de vrijwilligersorganisatie met het meest innovatieve vrijwilligersbeleid in Den Haag.

Naast de scoutinggroep vielen ook Stichting Voedselbank Haaglanden, Project Vivaldi en Badmintonclub DKC in de prijzen. Zij kregen een aanmoedigingsprijs ter waarde van €1.500.

De Haagse Hulde werd uitgereikt tijdens het vrijwilligersfeest. Dit is een initiatief van gemeente Den Haag en HOF. Voor dit feest worden Haagse vrijwilligers uitgenodigd om een avond lekker te feesten als dank voor hun inzet voor de stad.

Milieu op je dak | Kom van(op) het groENergiedak... 

Een van onze reporters trotseerde zijn hoogtevrees en bezocht het nieuwe kantoor van de Haags Milieucentrum, voor een bijzondere rondleiding. De rondleidingen over het dak van Het Magazijn aan het Esperantoplein 19 trokken veel belangstelling. Hier is het eerste 'groENergiedak' van Den Haag aangelegd, een combinatie van zonnepanelen en sedum (vetplantjes) op één dak.
Mensen kwamen op dinsdag 6 december naar Het Magazijn om het dak te bekijken. Waaronder de Dakdokters, een bedrijf
dat groene daken aanlegt en kwam kijken hoe het hier gedaan was. www.haagsmilieucentrum.nl

Sinterklaas bezoekt Prokkelfeest | Dag Sinterklaasje...

Haagse Nieuwe, het inburgeraarskoor kwam op zaterdag 3 december – wereldgehandicaptendag – weer samen met bezoekers van het steunpunt (Steinmetz decompaan, locatie Haagse Bluf)voor gezellig samenzijn en optreden, daarnaast was er die dag een prijsuitreiking van een sportdag van den Haag Cares, bezoek van Sinterklaas, en voordachten van gedichten met wereldwensen.

Het was toch wel leuk en bijzonder om mee te maken, dat jong en oud kunnen genieten van gezammelijk zingen, warme chocolade en eten, en dan niet te vergeten de wensen voor de toekomst aan de Sint kunnen te kunnen voorleggen...

Vrijwilligers Centrale Leyweg | Tijd over om iets te doen..

In de schaduw van het nieuwe stadsdeelkantoor aan de Leyweg bevindt zich het kantoortje van de Haagse Vrijwilligers Centrale, de plek als u op zoek bent naar een leuke vrijetijdsbesteding..

Van maandag tot en met donderdag kunt u tussen 9 en half 1 smiddag terecht voor het zoeken naar een vrijwilligersbaantje, in de tijd en dagen dat u beschikbaar kunt heeft.... Een van onze reporters, ook een vrijwilliger maakte de volgende reportage...

Sinterklaas optocht 2011 | Rondje om de Grote Kerk..

Sinterklaas afgelopen zaterdag werd officieel ontvangen door de burgemeester van Den Haag de heer Jozias van Aartsen en de Ambassadeur van Spanje de heer Javier Vallaure. Daarna vertrokt de Sint door de straten van Den Haag.

Vanuit de haven rijden de Sint en zijn optocht van pieten en praalwagens dwars door Den Haag en eindigen op het Plein in het centrum van Den Haag.

Ons cameraman was net klaar met een klusje en kwam de stoet tegen rondom het Kerkplein(grote Kerk)en Riviervismarkt en maakte dit verslagje....De speciale Haagse hoofdpiet Frans, liet onze cameraman erg schikken.... Maar de taaitaaipop in zijn schoen maakte het weer helemaal goed....

Mantelzorg dag Gulden Huis | Handig om te weten...

Ons verslaggeversduo Hans Ruitenberg en Dennis Simonis bezochten het Gulden huis tijdens de week van de Mantelzorg en maakte kennis met de (nieuwe) mogelijkheden op het gebied van hulpmiddelen, financiën, ondersteuning en informatie.Diverse dingen lieten zij zien en demonstreren waarmee het werk van de mantelzorgers nog te verbeteren valt...

Informatie over het Mantelzorg Festival vindt u op www.mantelzorgdenhaag.nl.

U kunt ook bellen met het Centraal Informatiepunt Ouderen (CIPO), telefoon: (070) 364 38 18.

Mantelzorgfestival | samen anderen helpen

Op 12 november 2011 waren vele mantelzorgers te gast bij de 2de editie van het Mantelzorg Festval 2011 in het Nutshuis, aan de Riviervismarkt 5. Dennis Simonis en Ingrid van Dalen, maakte hiervan het volgende verslag.. Er was muziek, entertainment en verschillende workshops. Als mantelzorger was er de mogelijkheid om verborgen talenten te ontdekken op de inspiratiemarkt en in het informatiecafé konden we vragen stellen over vervangende mantelzorg (respijtzorg).  Den Haag heeft 79.000 mantelzorgers. 1 op de 4 mantelzorgers is van 18 tot en met 27 jaar. Dit zijn er nog niet zo veel. Met dit festival wil Mantelzorg Den Haag aandacht vragen voor de jonge mantelzorger.

Inschrijfavond | Mantelzorgers even bijstaan

Zorgvrijwilligers leveren respijtzorg. Dat betekent dat zij de taak van een mantelzorger tijdelijk overnemen, zodat de mantelzorger even boodschappen kan doen, naar de kapper kan gaan of kan ontspannen in de sportschool.

Door het tekort aan zorgvrijwilligers komen helaas lang niet alle mantelzorgers aan hun welverdiende adempauze toe, waardoor de kans op overbelasting toeneemt. Als een mantelzorger overbelast raakt, kan hij niet meer of niet meer goed voor zijn naaste zorgen. Een onwenselijke situatie, voor zowel mantelzorger als zorgvrager. www.respijtzorgdenhaag.nl

Papa Pia | Voorstelling, 't Jazz Theater

Het Jazz Theater is een aantal jaren geleden opgericht door Debbie van Neijhof. Het is ontstaan omdat Debbie, die op dat moment bij meerdere dansscholen lesgaf steeds vaker geconfronteerd werd met verdrietige kinderen. Kinderen die, ja zelfs bij de gewone huis, tuin en keuken dansverenigingen auditie moesten doen om mee te mogen doen. Kinderen die niets liever doen dan dansen en performen maar door tal van redenen buiten werden gesloten. De ene keer waren ze te groot dan weer te klein, soms te donker, soms te bleek, dan weer hadden ze niet de juiste sociale achtergrond, kortom allemaal kinderen die gewoon lekker willen dansen maar geen plek vonden waar dat kon. www.jazztheater.come2me.nl

ROC Mondriaan vliegt voor AMREF Flying Doctors

Op dinsdag 25 oktober maakte ROC Mondriaan bekend dat de school het komende (school) jaar met diverse acties 'Den Haag vliegt voor AMREF Flying Doctors' gaat ondersteunen. ROC Mondriaan wil in een jaar tijd minimaal 50.000 euro ophalen. Harry de Bruijn, lid College van Bestuur ROC Mondriaan bezegelt het partnerschap tijdens een diner in Paviljoen Doen met Stephan Evenblij, Fred Zuiderwijk, Kirsten van Dissel, Stella Jongmans, Troy Douglas en Dimi de Jong, allen ambassadeurs voor 'Den Haag vliegt' die het initiatief van harte ondersteunen.  Voor meer informatie: www.denhaagvliegt.nl

5 Jaar Sintiromarus| Feest Regentenkamer

Op vrijdag 21 oktober gaf Sintiromarus in de Regentenkamer waar het allemaal begon een jubileumconcert ter gelegenheid van hun 5-jarig bestaan. Een van onze reporters was te gast bij deze gezellige feestavond en maakte daarvan een kort verslag. Blichta en Noa. Gitarist Zonzo Basily, Andor Horvath op contrabas en de Servische zanger/gitarist Igor Dunjic stonden hen terzijde. Het concert bewees dat Sintiromarus aansluiting heeft gevonden met de gipsy jazz, die in Nederland op hoog niveau staat (de Rosenbergs, de Basily's) en ook open staat voor Balkanmuziek van andere herkomst dan de Roemeense. De razendsnelle virtuositeit van het gitaarspel van Zonzo Basily werd door de anderen van een passend kader voorzien. De prachtige stem van Dunjic – of hij zijn liederen nu fluisterde of naar een stevig forte optrok – vloeide grandioos samen met het vioolspel van Blichta en Noa en de contrabas van Andor Horvath.  CONCERT

“Rustenburg-Oostbroek Schoon !!” | Vechten tegen vuil

Wat een paar maanden geleden begonnen is als een bescheiden bijdrage middels een column in de BORO-(wijk)krant, om mensen zich bewust te laten worden van zijn/haar verantwoordelijkheid m.b.t. het schoonhouden van de openbare ruimte, is inmiddels uitgelopen tot een heuse actie onder de noemer “Rustenburg-Oostbroek Schoon !!”. Uit de handen van Bas de Bruijn, Gemeente Den Haag en Rob Binnerts, Coördinator BIT Leyenburg-Rustenburg- Oostbroek en initiator van de actie, ontvangen de bewoners een set, bestaande uit een grijper, een ring en een rol vuilniszakken, om daarmee hun straat(je), of straten of buurt van zwerfvuil te ontdoen.

Aandacht en een knuffel | Vechten tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk en onzichtbaar probleem. De vrijwilligers van Sensoor hebben een belangrijk rol in de bestrijding hiervan.

Op donderdag 29 en vrijdag 30 september ging het free hugs team op bezoek bij vier Haagse locaties. Zij brachten o.a. positiviteit, warmte, en gaven de diverse clienten een gratis en zo hoognodige knuffel. Deze activiteit maakt onderdeel uit van de Week tegen Eenzaamheid. Ook Haags icoon Dick Jol was namens Sensoor Den Haag bij de start van de campagne in Ziekenhuis Bronovo aanwezig.  www.sensoor.nl

Studenten ROC Mondriaan leggen vrijwilligers Kindertelefoon & Sensoor in de watten | Teletrust

Vrijwilligers van de Kindertelefoon en Sensoor Den Haag kregen op woensdagochtend 14 september een verwenochtend aangeboden door studenten Uiterlijk verzorging en Handel & Commercie van ROC Mondriaan. De vrijwilligers kregen een kopje koffie of thee in Café Plaza en een gezichtsbehandeling, een manicure of een kappersbehandeling in respectievelijk het Wellnesscentrum en de Kapsalon. De studenten doen hierdoor extra beroepspraktijk op. Met deze actie laat ROC Mondriaan weten dat ze de Haagse vrijwilligers enorm waarderen. www.teletrust.nl

 

Rinus Koevoets | Haagse geluiden

Ras Hagenees, Rinus Koevoets trad op tijdens het wijkfeest van de Hyacinth. Van zijn optreden hebben we even twee korte video clipjes gemaakt.  Een verslag van het wijkfeest vind u ergens verder in deze filmverzamellijst.

Het AOW lied en natuurlijk Hagenezen dat zijn wij..

Feestelijke opening Stadskantoor Leyweg | 2de stadhuis
 
Op een wat (trieste) bewolkte donderdagmiddag, (8 september) werd rond de klok van 16.00 uur, het nieuwe Stadskantoor(2de stadhuis) Leyweg officieel geopend door burgemeester Jozias van Aartsen.
 
Alle bewoners van het stadsdeel Escamp, jong en oud, waren van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Na diverse optredens en een door een Escamper zelf geschreven gedicht, bracht een echte Haagse Ooievaar de schaar waarmee onze burgervader Jozias de toegang tot het torenhoge gebouw officieel opende.
Naast een stadsdeelkantoor is er ook een bibliotheek in dit gebouw gevestigd..
 
Haagse icoon Fred Zuiderwijk was de gastheer van de middag.

Haagse Nieuwe en Prokkel??| Samen zingen
 
Jaarlijks staat Nederland in het 2e weekend van juni bol van Prokkels.  Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Om de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren. In 2011 wordt er 3 dagen geprokkeld. Inburgeraarskoor Haagse Nieuwe van het RocMondriaan én de bezoekers en bewoners van de Haagse Bluf van Steinmetz de Compaan gaan samen zingen!
Wij spraken met o.a. diverse koor leden, maar ook met: Jan Willem van het Steunpunt de Haagse Bluf en Monique Groenewegen van het koor Haagse Nieuwe. www.haagsenieuwe.nl

Schrijfcursus levensboeken | Bijzondere verhalen

Wilt u het schrijven van een Levensboek écht goed onder de knie krijgen? Volg de dan de uitgebreide schrijfcursus, waarin o.a. aandacht wordt besteed aan het interview en het uitwerken van uw aantekeningen. Deze schrijfcursus bestaat uit twee bijeenkomsten en is bedoeld voor vrijwilligers die de basistraining Levensboeken hebben gevolgd. Wij waren even kort te gast bij een van deze bijeenkomsten, waar de nieuwe schrijvers vertellen waarom zij het belangrijk vinden dat er levensboeken bestaan.

www.hofnet.nl

Emma's hof | Een bijzondere buurttuin

Twee van onze vaste tuinliefhebbers, bezochten de door buurtbewoners gecreëerde stadstuin "Emma's hof".

Een openbaar toegankelijke stadstuin gelegen in de driehoek omsloten door de Weimarstraat, Beeklaan en Galileïstraat te Den Haag.Waar prachtige bloemen bloeien en de kruiden je vragen om geplukt te worden...

Een wandeling door het Emma's hof.. Een groen, maar ook stille rustplaats, tussen al dat stadse beton.

www.emmashof.nl

Opendag 2011 | Scoutinggroep Doris Rijkers
 
Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander.
 
Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren.
 
Een kort verslag van de opendag 3 september jongsleden..
www.scoutingdorusrijkers.nl

Toneelgroep HAAG |Lang en gelukkig

Een van onze verslaggevers bezocht het repetitiezaaltje van toneelgroep Haag en spraak met twee van de vele vrijwilligers achter de voorstelling "Lang en gelukkig" Het verhaal. En ze leefden nog lang en gelukkig. Zo eindigen alle sprookjes. Maar bij deze hilarische muzikale sprookjesmix, geschreven door Don Duyns, is niets zeker. Moderne thema's worden niet geschuwd. Maar uiteindelijk draait het maar om één ding, de liefde. In het mooie sprookjesbos huppelt Roodkapje naar oma om wat flessen rosé te brengen. Daar loopt ze de wolf tegen het lijf. In plaats van groot en boos te zijn, zit hij in een persoonlijke crisis waarin hij zijn zachte kant wil ontdekken. Aan het rand van dit bos woont Assepoester, wachtend op de prins op het witte paard.    www.toneelgroephaag.nl

Laatste Haagse

55plus dag 2011

Korte versie

Extra lange versie

foto's

Aanrader!!!

Afgelopen jaren bezochten wij vaak de diverse wandelroutes van de Haagse Parels. Als U op het plaatje hiernaast klikt krijgt u de verzameling reportages te zien die we gemaakt hebben.. Van Wereldwijderokken tot een draaiorgel op de 2 de verdieping...

Reportage over het Milieucafé

Een van onze verslaggevers was te gast bij een van de bijeenkomsten van het Haags Milieucentrum(Milieucafé).

Tijdens deze bijeenkomsten in het Nutshuis komen diverse organisaties en geïnteresseerden te samen om over diverse milieuzaken te praten.

Het Milieucafé vond iedere derde dinsdag van de maand plaats in het Nutshuis, Riviervismarkt 5. Is hellaas opgeheven

Haagse Museumbus

Op stap met de Haagse Museumbus is niet alleen leuk en gezellig, het biedt de mogelijkheid om de rijkdom aan Haagse Musea en hun bijzondere collecties te leren kennen. Juist voor senioren die niet meer zelfstandig naar een museum kunnen gaan biedt dit project een uitkomst. De bus haalt de groep op en brengt ze weer thuis.

Elk museum dat meedoet, heeft een eigen programma op maat bedacht voor de groep die komt. De groep krijgt naast een rondleiding of een workshop ook nog de tijd om zelf rond te kijken in het museum. Inmiddels is dit project gestopt.

Afscheid receptie Wim Duiveman

Ons verslaggeversduo Sabrina Hart & Dennis Simonis waren te gast bij de feestelijke afscheid van Wim Duiveman die na 25 jaar als directeur stopt en de fakkel door geeft aan Tim Erpenbeek de Wolff. Het Venduehuis was het decor van diverse belangrijke, historische veilingen. Zo werden in 1878 de paarden geveild die tot dan toe de paardentrams hadden getrokken.

Zij werden overbodig toen de elektrische tram zijn entree maakte. In het begin van de 20e eeuw werden veel viskotters afgeslagen en in 1983 werd "Babylon" geveild.

Feest voor Jeffry Bonnet

Vrijwilliger en chansonnier Jeffry Bonnet heeft maandag de stadsspeld van de gemeente Den Haag gekregen. Geheel belangeloos zet hij zich al vijfendertig jaar in voor diverse organisaties en buurtprojecten, met name in wijkcentrum De Kronkel in Kortenbos. Hij is bovendien actief als zanger: hij vertolkt chansons van onder anderen Edith Piaf, Charles Aznavour, Ramses Shaffy en Jacques Brel. Niet alleen treedt hij hiermee op in theaters, ook verzorgt hij optredens in verzorgingshuizen. Ook dat doet Bonnet belangeloos.

Foto's van het feest Nog meer filmpjes met Jeffry klik hier....

2011

2012

2013

2014

Nostalgie

Nog veel meer...

You Tube kanaal