'Hagenaars nodigen ouderen uit aan tafel'

In de week van 26 september tot en met 2 oktober 2014 heeft voor de eerste keer de activiteit 'Hagenaars nodigen ouderen uit aan tafel' plaats gevonden. Een project welke was georganiseerd door de BBD (Boodschappenbegeleiding Dienst) in samen werking met de burenhulpcentrales. Een week met bijzondere ontmoetingen en met circa 200 deelnemers in deze eerste ronde spreken we van een groot succes. De BBD ontvangt vele dankbare reacties van ouderen en enthousiaste berichten van de dineraanbieders. Een oudere deelneemster stuurde bijvoorbeeld een indrukwekkende brief, waarin zij afsloot met de zin: 'het was echt een avond minder alleen'.

De impact is veel groter dan werd verwacht. Het verrast de BBD opnieuw dat zo'n voor de hand liggende activiteit zoveel te weeg kan brengen. Inmiddels hebben de meeste deelnemers een vervolgafspraak gemaakt. Een activiteit die dus zeker voor herhaling vatbaar is!
Met heel veel dank aan de burenhulpcentrales, de mensen die hebben meegeholpen met het vervoeren van de oudere deelnemers, de gemeente voor de adviezen, de fondsen voor hun bijdragen en alle mensen die ouderen een diner hebben aangeboden.  Hiernaast De extra lange televisie versie

Nieuw project van de BBD Het Thuisdiner

Mensen die het leuk vinden om wekelijks met drie andere buurtgenoten de maaltijd te nuttigen, kunnen zich aan te melden voor Het Thuisdiner.

Na aanmelding word u met nog drie andere deelnemers samengebracht in een groep van vier personen, waarbij rekening wordt gehouden met de dag voorkeur, dieetwensen, mobiliteit, toegankelijkheid van de woning en de afstand van elkaar. Bij Het Thuisdiner kookt elke deelnemer eenmaal in de vier weken voor drie gasten en schuift drie keer bij de anderen aan. Bij de eerste dinerafspraak is een medewerker van Het Thuisdiner aanwezig om u aan elkaar voor te stellen. Daarna blijven de medewerkers van Het Thuisdiner altijd beschikbaar voor het beantwoorden van uw vragen en wij nemen regelmatig contact op om te vernemen hoe 'Het thuisdiner' voor u verloopt.

Presentatie een groot succes

Onder de naam 'De BBD kiest kleur' presenteerde de BBD op maandag 11 november(2013) de nieuwe vormgeving met de nieuwe BBD-kleuren aan relaties en media op het Malieveld te Den Haag. Naast de aanwezigheid van verschillende relaties en vertegenwoordigers van fondsen en gemeente was de komst van wethouder de heer Karsten Klein een aangename verrassing. De wethouder kondigde in zijn speech tevens een mooi cadeau aan; de BBD mag van de gemeente nog een verouderde bus vervangen.

Nadat de poffertjes waren genuttigd werd met ouderen, bekenden en de wethouder bij de bussen geposeerd voor de fotografen en de filmploeg. Een zeer geslaagde bijeenkomst met veel waardering voor de 'nieuwe' BBD!

Nog veel meer BBD filmpjes hieronder...

De BBD Den Haag helpt nu al 20 jaar lang ouderen en mindervaliden die weinig contacten hebben, slecht ter been zijn of zich onveilig voelen met als doel isolement tegen te gaan. De deelnemers worden met de nodige aandacht opgehaald met een busje en er is altijd iemand mee om een arm te geven, de tas te dragen of de rolstoel te duwen, met andere worden aandacht voor de oudere medemens met een klein of zelfs geen pensioentje..

Met deze belangrijke hulp kunnen ouderen blijven deelnemen aan het dagelijks leven en blijft men in de gelegenheid om andere mensen te ontmoeten. Eenzaamheid los je niet op door ouderen achter een computer te zetten…

Wekelijks melden honderden mensen zich aan om te gaan winkelen, voor een uitstapje, een groepsactiviteit en nog veel meer.. In die jaren heb ik gezien, de eeuwige strijd van de medewerkers van de BBD om er maar voor te zorgen dat zij de kop boven water houden.. en dat allemaal met maar een duidelijke reden in gedachte "Alles went behalve isolement".

Met dank aan alle zenders en programmamakers die het hebben mogelijk gemaakt om deze speciale BBD uitzending te maken. Met dank aan: Omroep West, Andre van Duin, SBS 6, Man bijt hond en het Seniorenjournaal. Het bewijst maar dat er nog hart is voor de doelgroep ouderen....

De twee reportage's waarvan enkele fragmenten in deze speciaal zitten, staan in het geheel onderop deze speciale BBD pagina...

Tja, als programmamaker zag ik 20 jaar geleden voor het eerst de BBD op de toen (locale)bestaande tv-zender 'Lokatel' (deze zender was de voorloper van Den Haag TV en Omroepwest)deze omroep gaf diverse organisaties ruimte in hun zendtijd, een van deze organisaties was het Seniorenjournaal. Deze bijzondere reportage (gemaakt door Paul Zaal), is me jaren lang bij gebleven en toen ik mezelf als vrijwilliger melde bij deze zelfde zender(Seniorenjournaal) kwam ik in het archief deze band tegen daarnaast heb ik in de jaren diverse spotjes/filmpje over de BBD gemaakt...onlangs vond ik er weer een paar terug …. Bekijkt u de verzameling filmpjes die ik gemaakt of gemonteerd heb... er komen om de zoveel tijd er weer wat bij dus blijf kijken...

Een van de eerste reportages in mijn archief op de band staat September 1996

Ach ja, mijn laatste gesprek en interview met Willy Caron altijd trots op zijn "Millenniumkoor"

Een van mijn collega's ging mee tijdens een uitstapje naar een moskee

BBD Boodschappenbingo

BBD-koor 2012