Haagse Parels uit Stadsdeel Kortenbos (deel 1)

1.Bulgaarse orthodoxe kerk.‘De Heilige Eerbiedwaardige Paisii Hilendarski’ in de Bakkerstraat is de enige Bulgaarse kerk in Den Haag. De kerk is op 18 juni 2000 opgericht en behoort tot de Oostersorthodoxe kerk. Van de buitenkant zie je niet dat hier een kerk staat. Binnen is het echter een pareltje, met schilderingen en iconen. Elke zondag is de kerk open voor de Heilige Lithurgie. 2. Peter van Loon Kinetische kunst. In zijn atelier werkt Peter van Loon al bijna 40 jaar. Na eerst met hout en steen gewerkt te hebben, bouwt hij nu al zo’n 15 jaar muziekmachines van betonijzer. Muziekmachines noemt hij zijn beelden. Meestal moet de toeschouwer met zijn handen op de rug kijken, nu mag hij/zij het beeld eventjes afmaken. Door aan de zwengel te draaien wordt een soort machine in beweging gebracht, die dan muziek gaat maken. Volgens Peter is het beeld pas af als het beweegt en muziek maakt. Bij kinderen vallen de muziekmachines altijd zeer in de smaak. 3. Oude auto's. In de Assendelftstraat 11 is een bovenwoning met werkplaats en tuin. Voorheen zat er een café, joodse slager, timmerwerkplaats en motorrevisiebedrijf. Gestolde geschiedenis van een binnenstad. In een werkplaats in de Oude Molstraat worden nu vier oldtimers van het merk PANHARD gerestaureerd. De PL 17 tigre uit 1959 heb ik al vanaf 1981! PANHARDS waren hun tijd vooruit –net als onze buurt met een afwisselende mix van bedrijven en bewoners!

Haagse Parels uit Stadsdeel Kortenbos (deel 2)

1. Ambachtelijke meubelmakerij ‘Moesman’. De meubelmakerij van Moesman bestaat al sinds 1896 en is sinds 1991 te vinden in de Assendelftstraat. In de werkplaats worden antieke meubels gerestaureerd en unieke nieuwe meubels vervaardigd. Mensen kunnen hier hun wensen doorgeven en zelf de stof uitzoeken voor de bekleding op hun meubelen. In een team van 7 mensen wordt er met veel liefde aan de meubels gewerkt. De meubelmakerij heeft o.a. het meubilair voor de Ridderzaal gerestaureerd en een deel van de meubels van het Paleis op de Dam. In de werkplaat ziet u hoe mooi de meubels er na restauratie uit zien. 2. Een kijkje in het Spaanse Hof. Tussen de Prinsegracht en de Jan Hendrikstraat/Assendelftstraat ligt de Laan. Het Spaanse Hof is een wooncomplex met 111 woningen voor 55-plussers, gelegen rond een mooie binnentuin met een oude treurbeuk, een oase van rust. Vroeger was het Spaanse Hof een klooster aan de achterkant van de Westeinde kerk (1836), die in 1841 in gebruik werd genomen als katholieke kerk. Het oude gedeelte van het complex was een katholieke meisjesschool... 3. Jan en Hilda Spijk oud emaille. Jan en Hilda Spijk verzamelen al een groot aantal jaren emaille van resedagroen. Hun hobby begon 20 jaar geleden toen zij een zand-zeep-soda stel kregen van emaille in die kleur. Toen kregen ze de smaak goed te pakken. Ze verzamelden steeds meer: kookpannen, een petroleumstel, een zeepbakje, een maatbeker en zelfs een klok. Jan en Hilda struinen regelmatig antiekmarkten af, maar krijgen ook veel emaille van collega’s en familie. Het emaille wordt steeds zeldzamer, maar toch weten ze af en toe de verzameling uit te breiden.

Haagse Parels uit Stadsdeel Kortenbos (deel 3)

1. Gerri Savelberg Figuurzagen. Gerri Savelberg woont al zeventwintig jaar in Kortenbos en heeft altijd zelf de klussen in huis gedaan. Door de reuma kon dit helaas niet meer. Toch wilde zij graag iets met haar handen blijven doen. Zo is Gerri bij de Reuma timmerclub terecht gekomen. Sinds enkele jaren klust zij thuis. Nu ze haar eigen figuurzaag machine heeft, kan ze elk moment van de dag aan de slag met haar projecten. 2. De groene parel van Kortenbos. Toen Jacques in 1999 naar Kortenbos verhuisde vond hij dat het groen in zijn buurt een opknapbeurt kon gebruiken. Omwonenden genieten nu van de bloemen en plantenpracht die is aangelegd. Jacques wordt geholpen door andere bewoners uit de flat. Deze groep bewoners wil andere bewoners enthousiast maken voor hun werk. 3. Hennie & Bert Twee ‘creatievelingen’. Hennie en Bert wonen in een appartementje met fraai uitzicht op het Kortenbosch Park. Zij wonen hier nu al weer zo’n 23 jaar met plezier. Eerst met hun twee jongens en inmiddels samen. Zij hebben elkaar in veel opzichten gevonden. Ze wandelen en fietsen graag en zijn beiden creatief. Hennie schildert veel, boetseert én tekent. Bert maakt krijttekeningen en schrijft o.a. verhalen die zo in een prentenboek kunnen.

Haagse Parels uit Stadsdeel Kortenbos (deel 4)

1. Opening parels Kortenbos 2011 door Jeffry Bonnet2. ‘Rooie Ruud’ en zijn Hackney paard ‘Lord’. U kent hem vast wel: ‘Rooie Ruud’ lopend door Kortenbos met een paard aan de hand. ‘Rooie Ruud’ en zijn paarden zitten ruim 33 jaar in Kortenbos. Al zijn hele leven zit Ruud in de paardenwedstrijdsport. In 2000 is hij met een Welschpony nationaal en internationaal kampioen geweest. “Hij is er verslaafd aan”, zoals hij zegt maar zijn voorkeur gaat uit naar Hackney-paarden. In zijn stal heeft hij zijn donkerbruine Hackney ‘Lord’ staan. Soms heeft hij er een pony bij, waar kinderen uit de buurt dan dankbaar borstelend en rijdend gebruik van mogen maken. Naast zijn liefde voor paard ‘Lord’ heeft Ruud muziek als passie. Vaak trommelt hij er op los op zijn djembé-trommel, waarbij de klanken tot aan de gracht te horen zijn. Ook drumt hij in ‘De knappe mannen band en diva’s’, maar naast soul-funk-classic doet hij ook veel met flamenco- en jazzmuziek. 3. Broeder Frans & Willem, De tuin van het stadsklooster. Verscholen achter het Westeinde bevinden zich de tuinen van het klooster. ‘Het is onontdekte parel, die nog in de oester zit en wacht om opgedoken te worden’, aldus broeder Frans. De broeders van het kloosterkapel zijn al jaren bezig met de kloostertuinen. In de tuinen worden verschillende religies uitgebeeld. Zo is er in de tuin een prieel te bewonderen die de broeders in 1886 gekregen hebben toen ze er 25 jaar woonden. Ze willen graag dat andere bewoners ook genieten van de pracht van de tuinen. Kleine organisaties uit de wijk krijgen hier al de ruimte om werkafspraken te maken.

Draaiorgel op de tweede verdieping

Frans werkt graag met zijn handen. Zijn passie is om met oude materialen een instrument nieuw leven in te blazen. Momenteel is hij bezig met het restaureren van een straatorgel met alles erop en eraan. Compleet met een nieuwe blaasinstallatie, opnieuw beschilderde poppen en gedraaide ornamenten.

Frans woont in een flatje ergens in Laak op de 2de verdieping waar hij zijn orgel een nieuw leven geeft.

Leo van Zijl, Leip van Puch

De heer van Zijl is zijn hele leven werkzaam geweest in de brom(fietshandel) in het bijzonder van het merk Puch. Meer dan 40 jaar was zijn zaak gevestigd in de Kikkerstraat en stond hij bekend als dé Puch vakman.

Inmiddels is hij gepensioneerd. Zijn passie is er niet minder om geworden.

Op 15 mei waren er verschillende Puchs te bewonderen zijn in het oude magazijn van de heer van Zijl aan het Groenewegje. Van Zijl heeft voor deze gelegenheid veel van zijn (ex) klanten gevraagd om acte de presence te geven.

Hij verwacht dat er zeker zo’n 10 Puch fanaten zullen komen. Allemaal bezitters die ‘door hun eigen brommer zijn heen gekropen’ zoals van Zijl dat zo mooi kan zeggen.

Marjan Vroegop, tuin met een bijzondere geschiedenis

Ooit graasde er de Stier van Potter en werd de tuin van Marjan Vroegop, in de 18e eeuw in de winter, als schaatsbaan gebruikt. Nu is er een wonderlijke tuin gecreerd die door Marjan en haar buren zorgvuldig wordt bijgehouden.

Het is een oase van rust in de drukte van de stationsbuurt. Marjan vertelt graag over de tuin en de bijzondere geschiedenis ervan. Zij nodigt u dan ook uit om, even in alle rust bij te komen en een kopje koffie of kruidenthee te komen drinken.

Simone Maria Ten Bosch, Geborduurde verhalen

Simone is een bevlogen kunstenaar die in samenwerking, met o.a. vluchtelingen, schitterende jurken samenstelt met geborduurde verhalen.

Deze verhalen gaan over hun aanwezigheid in en beleving van Nederland.

De verhalen zijn persoonlijk, eerlijk en confronterend. In het atelier van Simone zijn een aantal van de jurken te zien.

Hier nog veel meer Haagse Parels

2011

2012

2013

Nostalgie

Nog veel meer...

You Tube kanaal