Parels van... Bezuidenhout

Alle Parels die we 24 mei bezochten

De extra lange versies

Haydi Cameron

Marianne Aulman

Heleen Tervoort

Lysette van Roemburg

Familie Piket

René Sijbrand van Eijk

Antoon Moonen

Jolanda van Atteveld

Lilian Spoelstra

Yvonne van Amerongen

Will Snijders-Twilt

Op pad op zoek naar Haagse Parels....

Een korte beschrijving van de Parels die ik op 8 juni 2013 in Bezuidenhout heb ontmoet...

De volgorde in de video wijkt af van de wandelroute

 

Een van de eerste Parels die ik bezocht tijdens mijn wandeling is Eddie Crothers. Hij werkt met airbrush, olieverf en potloden. Er was een bonte verzameling te zien van zijn olieverfschilderijen en pentekeningen. Zijn onderwerpen bestaan voornamelijk uit fantasie- en sprookjesfiguren. En hij is, zoals hij zelf zegt ”een beetje gek” www.mad-ed.nl

In het zelfde gebouw met een kleine liftje 2 verdiepingen hoger vond ik Bert Paulus van Pauwvliet keramiek. Allereerst werd ik welkom geheten door een kleine groep bewoners. Bert Paulus begon in 2000 met een kleicursus en sindsdien maak zij allerlei bontgekleurde keramische objecten, geen kunstobjecten. Van ieder object wat zij bedenkt maakt ze maar één uniek exemplaar. Naast het glazuren maakt zij ook gebruik van verschillende andere decoratietechnieken, hetgeen een zekere spanning toevoegt aan het object. www.bertpaulus.nlTwee straatjes verder op het parkeerterrein van Meeus aan de Carpentierstraat was op deze Pareldag het verzamelpunt van oude auto’s die in het bezit zijn bewoners in deze wijk. Van Chevrolet, Triumph, BMW, Cadillac, Citroën, MGA,  Austin Healey, Daimler. Een van de eigenaren (Johan van der Meer) heeft wel een hele bijzondere verzameling wagens, namelijk begrafeniswagens. Daarvan waren er twee aanwezig: een Franse Citroën DS rouwauto (corbillard) en Engelse exemplaar, de Daimler DS420 Thomas Startin Double Deck Hearse.
www.stijlentraditie.nl

Na deze prachtige automobielen was het even een stukje lopen naar Marjoline Delahaye, waar ik gastvrij werd ontvangen en mijn wandeling beloond werd met een kopje thee. Marjoline schildert abstracte emoties die raken. Haar complexe schilderijen zijn uit vele lagen opgebouwd. De textuur, de snelheid van schilderen en de materialen waarmee geëxperimenteerd is, zoals bruisende coca-cola en verschillende alcohols. Ook beschildert ze ook gitaren. Daarnaast filmt zij. Dit kunnen documentaires zijn, muziek, video’s met satirisch commentaar, of een korte film.
www.marjoline.com

Daarna was het tijd om naar een volgende Parel te gaan en dat werd Karin Kluijtmans. Haar bijdrage aan de parelroute was geen handlijnkunde, maar het lezen van tenen! Geen toekomstvoorspellingen, maar wel een korte analyse (uitleg) wat de tenen weergeven, want iedere vorm geeft Karin inzage in wat de menselijke aanleg is en wat de mogelijkheden zijn.
www.pedicurekarin.nl

 

De laatste stop was bij de Jeu de Boules, Boulodrome sous les Platanes. Op de hoek Van Heutszstraat/Loudonstraat was een groepje wijkbewoners in de felle zon, net als op hun vaste dagen (dinsdag-, donderdag- en zondagmiddag) aan het Jeu de Boules spelen en iedere bezoeker was van harte welkom om een balletje mee te gooien. www.lesamisdefanny.wordpress.com.

Parels van Kortenbos en Oude Centrum

(zaterdag 15 juni 2013). (letop ook deze volgorde kan afwijken in de reportage)

 

Afgelopen zaterdag ging het filmteam Dennis Simonis en Ineke Dijkstra op pad langs een deel van de Parelroute in het centrum van Den Haag. Het is ondoenlijk om 34 Parels te filmen. Van sommige Parels staat al een apart filmpje op de website van Haagse Dingen. Voor deze zaterdag hebben wij een selectie moeten maken. Sommige Parels hebben ons spontaan uitgenodigd om nog eens terug te komen voor een wat uitgebreidere reportage, wat wij graag doen.

 

De eerste parel die wij bezochten was Els Maasson, graficus, aan de Prinsegracht.

Zij gebruikt de techniek van linoleumdrukken. Bij het uitbeelden zoekt Els steeds naar de essentie, het wezen van een diersoort. Zij voorziet de afdrukken van een tekst of rijm.

 

 

Ook recyclet zij oud papier waar met een speciale methode mooie (wand)schalen van worden gemaakt met een afdruk van een dier.

 

 

Daarna klopten wij spontaan bij Anja de Roos, kunstenares. Zij heeft haar atelier in het Hofje Floris van Dam aan de Lange Beestenmarkt. Anja maakt lampjes en kunstobjecten van o.a. vilt en zijde gecombineerd met natuurlijke materialen.

 

Wij stonden nu vlakbij Van Kleef Jenever en Likeurenhuis ook aan de Lange Beestenmarkt. Van Kleef is opgericht in 1842 en is het enige jenever- en likeurenhuis in Den Haag.

 

 

Met traditioneel vakmanschap worden ambacht, historie en kwaliteit bij elkaar gebracht. Het was nog vroeg (13.30 uur) maar het aanbod om een likeurtje proeven sloegen we niet af. In het interview wordt de historie van Van Kleef duidelijk.

 

 

Daarna togen we naar Hof van Wouw “Tuin der Hesperiden” ingang Brouwersgracht 30. Dit hof dateert uit 1647 en is eeuwenlang bestemd geweest voor de huisvesting van oudere alleenstaande dames. De tuinen worden onderhouden door vele tientallen vrijwilligers. We kregen een rondleiding en filmden de prachtige tuinen.

 

In de Assendelftstraat bezochten we Eileen Keasberry. Zij heeft in Curaçao glas in lood gerestaureerd in oude gebouwen en kerken. Terug in Den Haag maakt zij mooie voorwerpen van glas-in-lood. Wij filmden een demonstratie hoe dit in z’n werk gaat.

 

 

In het Spaanse Hof aan de Laan ontmoetten wij Tineke Meeuwisse, schilderes van religieuze ikonen met een eeuwenoude techniek, die erg veel geduld vergt. De ikonen zijn allemaal gewijd in de Oosters-Orthodoxe kerk van H. Eerbiedwaardige paísíí Hilendarski. Wij filmden haar werk.

 

 

De laatste Parel die wij op onze route vonden was Julien Gielen, gevestigd aan het  Westeinde. Naast vaste zeepjes, maakt Julien ook etherische oliën, shampoos, huiskamerparfums en kleimaskers van uitsluitend natuurlijke producten.

 

 

De afsluiting Pareldag vond plaats in het Spaans Cultureel Centrum, aan de Korte Lombardstraat. Alle Parels waren uitgenodigd voor een muzikale afsluiting met Spaanse muziek en Bulgaarse dans.

 

Terugblik naar de parelroute 2012

2011

2012

2013

Nostalgie

Nog veel meer...

You Tube kanaal